Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Ulaşın | Üye Ol | Haber Arşivi | Sık Kullanılanlara Ekle
PSİKOLOG VE AİLE DANIŞMANI EMİR EMRE DOĞAN
DANIŞAN YORUMLARI
BİZE ULAŞIN
HİZMETLERİMİZ
PSİKOLOJİK SORUNLAR
 
İKİ UÇLU DUYGUDURUM BOZUKLUĞU (BİPOLAR BOZUKLUK)
İki uçlu duygudurum bozukluğu riskinde cinsiyet farklılıkları bulunamamıştır. Ayrıca bu bozukluğun ilk dönemi genellikle 20-30 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Yapılan aile çalışmalarında, duygudurum bozukluğu olan bireylerin akrabalarının, genel nüfustaki bireylerden daha fazla duygudurum bozukluğu geliştirme olasılığı olduğu anlaşılmıştır.

Duygudurum bozuklukları, duygudurumun ciddi ve sürekli rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlıklar, depresyon ya da duygu yükselmesi biçimini alabilmektedir. İki uçlu duygudurum bozukluğu olan hastalar, manik dönem olarak bilinen son derece yükselmiş duygu dönemleri yaşarlar. Bu hastalarda, olağandışı ve sürekli, kabarmış, taşkın ya da huzursuz duygudurum dönemleri görülür. Benlik saygılarında abartılı bir artma, dikkat dağınıklığı, uyku gereksiniminde azalma, her zamankinden daha çok konuşkan olma gibi durumlar mevcuttur. İki uçlu duygudurum bozukluğu olan kişilerin, kötü sonuçlar doğurma olasılığı yüksek etkinliklere katılma olasılıkları yüksektir. Hastaların mesleki işlevselliklerinde, toplumsal etkinliklerinde ya da başkalarıyla olan ilişkilerinde belirgin bozulmalar görülür.

İki uçlu duygudurum bozukluğu riskinde cinsiyet farklılıkları bulunamamıştır. Ayrıca bu bozukluğun ilk dönemi genellikle 20-30 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Yapılan aile çalışmalarında, duygudurum bozukluğu olan bireylerin akrabalarının, genel nüfustaki bireylerden daha fazla duygudurum bozukluğu geliştirme olasılığı olduğu anlaşılmıştır. Genetik faktörler, iki uçlu duygudurum bozukluğunun gelişminde önemli bir rol oynasa da, bunlar bu bozukluğu tümüyle açıklayamamaktadır. Bireyin yaşamı boyunca geçirdiği çeşitli deneyimlerin, bozukluğun gidişi kadar başlangıcını da etkilediği bilinmektedir. Ancak, stresli yaşam olayları ile manik dönemlerin başlaması arasında açık bir bağlantı bulunamamıştır.

KAYNAKLAR

Oltmanns, T.F., Neale, J.M., Davidson, G.C. (2003). Anormal Davranışlar Psikolojisinde Vak’a Çalışmaları (Çev. Ed. İ. Dağ). Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Psk. Emir Emre Doğan
 
PSİKOTERAPİ
ONLINE TERAPİ
PSİKOLOJİ KONULU MAKALELER

Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Ulaşın | Üye Ol | Haber Arşivi | Sık Kullanılanlara Ekle Antalya Kadın Doğum
  © Her Hakkı Mahfuzdur. 2024 www.emiremredogan.com Web Tasarım